Begeleiding bij WisCAT: “Op de middelbare school was ik al niet goed in wiskunde”

De WisCAT, de rekentoets op de pabo

Op de middelbare school was ik al niet goed in wiskunde,” zo vertelde de moeder van een van mijn bijlesleerlingen me een jaar geleden. Toen, op haar vijfenveertigste, had ze besloten om het roer om te gooien en aan de pabo te gaan studeren. Het enige obstakel daarbij was de WisCAT, een computergestuurde, adaptieve toets die vaststelt of je over voldoende rekenvaardigheden beschikt voor het eerste jaar van de pabo. Deze toets bestaat uit verschillende onderdelen, zoals hoofdrekenen, basisvaardigheden rekenen, breuken, procenten en verhoudingen, meten en meetkunde en informatieverwerking. Het is een toets op maat, want het programma kijkt je antwoorden meteen na en past de vragen vervolgens aan op jouw vaardigheid. Ze vroeg of ik haar kon begeleiden bij de voorbereiding op deze toets.

Ik zei haar wat ik ook altijd zeg tegen de middelbare scholieren die ik bijles geef: dat ik ervan overtuigd ben dat iedereen wiskunde kan. “Bovendien,” zo voegde ik eraan toe, “je mag er best vanuit gaat dat je abstracte denkvermogen veel meer ontwikkeld is nu je volwassen bent. Dus ook al was je op de middelbare school niet zo goed in wiskunde en rekenen, dat betekent niet dat je er nu niet in goed in bent.

Oefenen, oefenen, oefenen

Of het nou gaat om een wiskundetoets op de middelbare school, een WisCAT op de pabo of een GMAT voor het bedrijfsleven: het allerbelangrijkste om de toets te halen, is veel oefenen. Dat kan nog wel eens een uitdaging zijn, als je ook kinderen hebt, en een studie moet volgen, en een stage hebt waar je al heel veel tijd aan kwijt bent. En als je al zeker zo’n twintig jaar niet met wiskunde bezig bent geweest. Dan is het nog wel wat, dat er ook nog eens van je verwacht wordt dat je zelfstandig twee rekenboeken doorleest en al die droge stof probeert te onthouden en er ook nog eens mee moet oefenen.

Mijn ervaring is dat volwassen vaak niet meer weten wat ze allemaal weten als het om wiskunde gaat. Juist omdat het al zo’n tijd geleden is dat ze ermee bezig waren. Het werkt dan prettig om begeleiding te hebben bij het voorbereiden voor zo’n toets als WisCAT. Iemand die met jou opdrachten doorloopt en tips, tricks en regels laat zien om om bepaalde opgaven aan te pakken. Iemand die met korte voorbeelden kan illustreren hoe bepaalde rekenkundige kwesties in elkaar zitten.

Kun je me binnenkort weer helpen bij het voorbereiden van de volgende WisCAT?” appte ze me laatst. Om haar opleiding aan de pabo af te kunnen ronden, moet ze de toets namelijk nog een keer maken en er dit keer een acht voor halen.

Begeleiding WisCAT nodig?

Naast bijles wiskunde en rekenen aan middelbare scholieren geef ik ook training aan volwassen en studenten die voor hun opleiding aan de pabo de door het Cito opgestelde WisCAT moeten maken. Samen doorlopen we verschillende rekenkundige vraagstukken. Dit kan zowel online begeleiding zijn of aan huis in regio Arnhem. Tarief: €45,00 per uur. Klik hier om meer te lezen over mij en de bijlessen die ik geef.

Share Button